Τα σφάλματα στα δεδομένα θέσης κινητών τηλεφώνων ώθησαν τις αρχές της Δανίας να αναθεωρήσουν 10.700 δικαστικές υποθέσεις για να διαπιστώσουν αν οι ελλιπείς αποδείξεις οδηγούν σε εσφαλμένες καταδίκες.

Οι New York Times αναφέρουν ότι τα θέματα χρονολογούνται από το 2012 και αποτελούνται από δύο σφάλματα. Το πρώτο αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα μη επεξεργασμένα δεδομένα από τηλεφωνικές εταιρείες μετατρέπονται σε αποδεικτικά στοιχεία από τη Δανική αστυνομία και το δεύτερο είναι ένα σφάλμα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σύνδεση κινητών τηλεφώνων με λανθασμένους πύργους κινητής τηλεφωνίας. Οι περιπτώσεις στις οποίες τα δεδομένα που διέφεραν ήταν αποφασιστικός παράγοντας στην καταδίκη θα μπορούσαν τελικά να επαναληφθούν.

Τα ζητήματα που ανακαλύφθηκαν στη Δανία θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στη χρήση των δεδομένων θέσης κινητής τηλεφωνίας ως αποδεικτικά στοιχεία σε μελλοντικές περιπτώσεις. Ένας νομικός εμπειρογνώμονας που ανέφερε η NYT δήλωσε ότι οι δικηγόροι συνήθως δεν αμφισβητούν τα δεδομένα, επειδή υποθέτουν ότι είναι ακριβείς.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα σφάλματα που ανακαλύφθηκαν στη Δανία ενδέχεται να επηρεάσουν τις περιπτώσεις σε άλλες χώρες.

Ένας εκπρόσωπος της Δανικής Ένωσης Βιομηχανιών Τηλεπικοινωνιών έθεσε υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η αστυνομία θα έπρεπε να βασίζεται σε δεδομένα τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων τόσο πολύ. “Δεν δημιουργήσαμε συστήματα επιτήρησης, αλλά τηλεφωνικά δίκτυα”, δήλωσε ο διευθυντής του σωματείου Jakob Willer, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία είχε προτεραιότητα με τα δεδομένα της για να αφήσει τους ανθρώπους να επικοινωνούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here