Όχι, το FaceApp δεν παίρνει φωτογραφίες του προσώπου σας και τις πηγαίνει πίσω στη Ρωσία έχντας από πίσω κάποιο κακό σχέδιο κατά νου.

Τουλάχιστον αυτό υποδηλώνει η τρέχουσα τεκμηρίωση.

Μετά την  τη συγκέντρωση περισσότερων από 80 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών, εκτινάσεται και πάλι   χάρη στη λεγόμενη FaceApp Challenge, στην οποία οι celebrities (και όλοι οι άλλοι) προσθέτουν χρόνια στην μορφή τους χρησιμοποιώντας το φίλτρο γήρατος της εφαρμογής .

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια εμφάνιση πως μπορεί να μοιάζει κάποιος  σε μερικές δεκαετίες στο iPhone ή τη συσκευή σας Android.

Ωστόσο, ένα tweet έσπειρε  έναν πανικό πανικού, αυτή την εβδομάδα, όταν ένας προγραμματιστής προειδοποίησε ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να τραβήξει όλες τις φωτογραφίες από το τηλέφωνό σας και να τις ανεβάσει στους διακομιστές της, χωρίς προφανή άδεια του χρήστη.

Το tweeter, Joshua Nozzi, δήλωσε αργότερα ότι προσπαθούσε κάνει μία σημείωση σχετικά με το FaceApp που είχε πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες, ακόμα και αν δεν τις φόρτωσε σε ένα διακομιστή που ανήκε στη ρωσική εταιρεία.

 

Ένας ερευνητής ασφάλειας με ψευδώνυμο Elliot Alderson (πραγματικό όνομα Baptiste Robert) κατέβασε  την εφαρμογή και έλεγξε πού έστελνε τα πρόσωπα των χρηστών. Ο γάλλος εμπειρογνώμονας  διαπίστωσε ότι το FaceApp ανέβαζε στους διακομιστές της εταιρίας ,μόνο τις φωτογραφίες πού λεκανε χρήση το λογισμικό.

Και πού βασίζονται αυτοί οι διακομιστές; Κυρίως Αμερική, όχι Ρωσία.

Μια σύντομη ματιά στα αρχεία φιλοξενίας επιβεβαίωσε στο Forbes ότι αυτό ήταν αλήθεια: Οι διακομιστές για το FaceApp.io βασίζονταν στα κέντρα δεδομένων του Amazon στις Η.Π.Α.

Η εταιρεία είπε στην Forbes ότι ορισμένοι διακομιστές φιλοξενούνται επίσης από την Google, σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και της Σιγκαπούρης . Και όπως σημειώνει ο Alderson, η εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης κώδικα τρίτου μέρους και έτσι θα προσεγγίσει τους διακομιστές, αλλά και πάλι βασίζονται στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Φυσικά, δεδομένου ότι η εταιρεία ανάπτυξης βασίζεται στην Αγία Πετρούπολη, τα πρόσωπα θα εξεταστούν και θα υποστούν επεξεργασία στη Ρωσία. Τα δεδομένα σε αυτά τα κέντρα δεδομένων του Amazon θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζονται πίσω σε υπολογιστές στη Ρωσία. Δεν είναι σαφές πόση πρόσβαση έχουν οι υπάλληλοι FaceApp σε αυτές τις εικόνες και ότι ο Forbes δεν είχε λάβει σχόλιο από την εταιρεία κατά τη στιγμή της δημοσίευσης σχετικά με το τι ακριβώς κάνει με τα ανεβασμένα πρόσωπα.

Έτσι, ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ή οι αστυνομικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να ζητήσουν από το FaceApp να παραδώσει δεδομένα αν πιστεύουν ότι είναι νόμιμο, θα είχαν πολύ πιο δύσκολο χρόνο να πάρουν αυτές τις πληροφορίες από την Amazon στις Η.Π.Α.

Υπάρχει λοιπόν ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής; Το FaceApp θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επεξεργαστεί τις εικόνες στη συσκευή σας, αντί να υποβάλλει φωτογραφίες που έχουν υποβληθεί σε έναν εξωτερικό διακομιστή. Όπως δήλωσε ο ερευνητής της ασφάλειας της iOS Will Strafach: “Είμαι βέβαιος ότι πολλοί λαοί δεν είναι θετικοί με αυτό”.
Δεν είναι σαφές πόσο καλά το AI του FaceApp θα επεξεργάζεται φωτογραφίες στη συσκευή και όχι σε πιο ισχυρούς διακομιστές. Το FaceApp βελτιώνει τους αλγόριθμους αλλαγής προσώπου, μαθαίνοντας από τις φωτογραφίες που υποβάλλουν οι άνθρωποι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στη συσκευή και όχι στο διακομιστή, καθώς οι λειτουργίες εκμάθησης μηχανών είναι διαθέσιμες σε Android και iOS, αλλά το FaceApp μπορεί να θέλει να επιμείνει στη χρήση των δικών του υπολογιστών για να εκπαιδεύσει το AI.

Οι χρήστες που με το δίκιο τους ανησυχούν για το γεγονός ότι η εφαρμογή έχει άδεια πρόσβασης σε οποιεσδήποτε φωτογραφίες και μπορεί να θέλει να έχει επίσης πρόσβασης σε  όλα τα εργαλεία που έχουν στο smartphone.

Μπορεί για παράδειγμα αν θέλει  να βλέπει κάθε σας  κίνηση σας μέσω της παρακολούθησης τοποθεσίας, για παράδειγμα. Για να αλλάξετε δικαιώματα, είτε διαγράψτε την εφαρμογή είτε μεταβείτε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής στο iPhone ή στο Android και αλλάξτε τα εργαλεία δεδομένων που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση.

 

Ο Forbes επικοινώνησε με τον ιδρυτή του FaceApp Γιάροσλαβ Γκονκχαρόφ, ο οποίος έκανε δήλωση την Τετάρτη το πρωί.

Είπε ότι τα δεδομένα χρήστη δεν μεταφέρονται στη Ρωσία και ότι “το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας φωτογραφιών στο σύννεφο.”

“Ανεβάζουμε μόνο μια φωτογραφία που επιλέξαμε από έναν χρήστη για επεξεργασία και δεν μεταφέρουμε ποτέ άλλες εικόνες από το τηλέφωνο στο cloud”, πρόσθεσε ο Goncharov.

“Μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια φωτογραφία που έχει ανεβάσει στο cloud.Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η απόδοση και η κυκλοφορία: θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο χρήστης δεν ανεβάζει τη φωτογραφία επανειλημμένα για κάθε λειτουργία επεξεργασίας.Οι περισσότερες εικόνες διαγράφονται από τους διακομιστές μας εντός 48 ώρες από την ημερομηνία φόρτωσης. ”

Είπε ότι οι χρήστες μπορούν επίσης να ζητήσουν τη διαγραφή όλων των δεδομένων χρήστη. Και οι χρήστες μπορούν να το κάνουν αυτό πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις,

Και πρόσθεσε: “Δεν πωλούμε και δεν μοιράζουμε δεδομένα χρηστών με τρίτους.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here