Όλοι θέλουν περισσότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από το τηλέφωνό τους, αλλά οι σημερινές εφαρμογές είναι ολοένα και πιο “πεινασμένες” που “τρώνε” πολύ απο την ισχύ της μπαταρίας.

Πάρτε την εφαρμογή Netflix, για παράδειγμα: Η Mobile Enerlytics, μια εταιρεία που κάνει εργαλεία διαγνωστικής χρήσης μπαταριών για τους κατασκευαστές εφαρμογών, διαπίστωσε πρόσφατα ότι η Netflix θα μπορούσε να αποβάλει το 20% της χρέωσης του τηλεφώνου σας για μια νύχτα απλά τρέχοντας στο παρασκήνιο.

Και με σχεδόν το 30% της κατανάλωσης μέσων που συμβαίνει στα τηλέφωνα, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Οι εφαρμογές εξοικονόμησης μπαταριών υπόσχονται βελτιστοποίηση της δεξαμενής τροφοδοσίας του τηλεφώνου σας, αλλά οι περισσότερες  στην πραγματικότητα να μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τρέχοντας τις δικές τους διαδικασίες και τα περισσότερα από αυτά που συνιστούν μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα χωρίς να γίνει η λήψη τους.

Τι λειτουργεί λοιπόν; Ακολουθήστε αυτά τα βασικά κόλπα για να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε χρέωση.

Και στις iOS και στο Android, μεταβείτε στην περιοχή Ρυθμίσεις> Μπαταρία για να δείτε τις εφαρμογές που απορροφούν την περισσότερη ενέργεια.

Αυτή η λειτουργία μπορεί επίσης να σας πει τις εφαρμογές που κλέβουν την τροφοδοσία στη λειτουργία παρασκηνίου (όπως τη χρήση της θέσης σας), ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις κατάλληλα.

Το Carat, μια δωρεάν εφαρμογή για iOS και Android που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Cal-Berkeley και του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, προχωρά περαιτέρω παρακολουθώντας τη χρήση του επεξεργαστή στο παρασκήνιο, στέλνοντας τακτικές αναφορές κατάστασης στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν πολλή ισχύ και συστήνοντάς σας πώς να βελτιώστε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Το Carat εντοπίζει επίσης νεοεμφανιζόμενες ή ενημερωμένες εφαρμογές με σφάλματα που απομακρύνουν περισσότερη μπαταρία από ό, τι θα έπρεπε.

Ρυθμίσεις λειτουργικού συστήματος

Προτού λοιπόν  να αρχίσετε να πειραματίζεστε με τις διάφορες, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σε ολόκληρο το τηλέφωνό σας, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στη βελτίωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

Για παράδειγμα, ορίστε χαμηλό το χρόνο αυτόματου κλεισίματος (sleep), ενεργοποιήστε τις προσαρμοστικές ρυθμίσεις μπαταρίας στο Android, ενεργοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας και χρησιμοποιήστε έξυπνα την αυτόματη φωτεινότητα.

Εάν μετακινείτε τακτικά μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών ρυθμίσεων, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της φωτεινότητας, αλλά ο ίδιος ο αισθητήρας χρησιμοποιεί κάποια διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Έτσι, αν ο φωτισμός σας είναι σταθερός για μεγάλο μέρος της ημέρας, ίσως είναι καλύτερα να απλά ρυθμίζετε χειροκίνητα τη φωτεινότητα της οθόνης σε ένα χαμηλό επίπεδο, αλλά δεν σας αφήνει  να διαβάσετε την οθόνη.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τα αχρησιμοποίητα γραφικά στοιχεία στο Android και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Siri & Αναζήτηση για να απενεργοποιήσετε τις προτάσεις της εφαρμογής Siri. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Φωτογραφίες για να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες μεταφορτώσεις φωτογραφιών στο iCloud στο iOS και στο Photo Stream.

Απενεργοποιήστε το 4G LTE για να αποφύγετε την αποστράγγιση του τηλεφώνου κατά την αναζήτηση ενός σήματος και να απενεργοποιήσετε τις μη απαραίτητες κεραίες όπως Bluetooth και NFC όταν δεν χρησιμοποιείτε. Θα πρέπει επίσης να απενεργοποιήσετε τα προσωπικά hotspot και το Airdrop (στο iOS), εκτός από συγκεκριμένες ώρες που τα χρειάζεστε απολύτως.

Τέλος, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα για να απενεργοποιήσετε τα πράγματα όπως τις διαφημίσεις βάσει τοποθεσίας.

Ρυθμίστε τις εφαρμογές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια

Απενεργοποιήστε την ανανέωση εφαρμογής φόντου και τις αυτόματες ενημερώσεις. Εάν τα διαγνωστικά της μπαταρίας σας αποκαλύψουν μια εφαρμογή που καταναλώνει πολύ ενέργεια στο παρασκήνιο,  ενημερώστε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής (και την πιο πρόσφατη έκδοση λειτουργικού συστήματος) για να εκμεταλλευτείτε τις διορθώσεις.

Αν τα διαγνωστικά της μπαταρίας σας δείχνουν αχρησιμοποίητες εφαρμογές που χρησιμοποιούν ενέργεια, απλώς απεγκαταστήστε τες – δεν αξίζουν να υπάρχουν.

Στη συνέχεια, πολλές εφαρμογές δέχονται ειδοποιήσεις από προεπιλογή, αλλά πραγματικά χρειάζεται να λάβετε pinged για όλους εκείνους που σπρώχνουν ειδοποιήσεις ειδήσεων και ενημερώσεις κατάστασης;

Υπηρεσίες τοποθεσίας

Τέλος, πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν υπηρεσίες τοποθεσίας ακόμη και στο παρασκήνιο, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών που δεν έχουν πραγματική ανάγκη για αυτές τις πληροφορίες.

Στο iOS, μεταβείτε στην επιλογή Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Υπηρεσίες τοποθεσίας. Μην απενεργοποιείτε πλήρως τις υπηρεσίες τοποθεσίας Ίσως  θα το χρειαστείτε ακόμα για πράγματα όπως χάρτες. Αλλά αλλάξτε τις ρυθμίσεις για κάθε εφαρμογή σε “Ενώ χρησιμοποιείτε” αντί για “πάντα” για εφαρμογές που χρειάζονται υπηρεσίες τοποθεσίας για να λειτουργούν σωστά και απενεργοποιήστε πλήρως τις υπηρεσίες τοποθεσίας για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, όπως το Twitter, που δεν χρειάζεται πρόσβαση στην τοποθεσία σας .

Οι κατασκευαστές τηλεφώνων και εφαρμογών είναι σε ένα είδος αγώνα εξοπλισμών,και καθώς οι κατασκευαστές τηλεφώνων προσθέτουν περισσότερη χωρητικότητα, οι εφαρμογές γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες και απαιτούν περισσότερη ισχύ επεξεργασίας.

Γενικά, οι κατασκευαστές συσκευών είναι μπροστά. Η Apple, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι το μοντέλο iPhone XR προσφέρει έως και 16 ώρες χρόνο αναπαραγωγής βίντεο – περίπου διπλάσιο από το αρχικό iPhone.

Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί χρήστες δεν το βλέπουν αυτό, καθώς οι ισχυρισμοί για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας αποδεικνύονται. Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσετε τη μυθική απόδοση που το τηλέφωνο σας ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιτύχει, απλά να δεσμευτείτε με κάποια τακτική ψηφιακή καθαριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να περάσει μια κανονική μέρα χωρίς να χρειαστεί μια χρέωση έκτακτης ανάγκης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here