Αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες προωθούν την τεχνολογία αυτοκατευθυνόμενων οχημάτων, μια αυστριακή εταιρία αεροδιαστημικής και ο κινεζικός εταίρος της έκαναν επίδειξη για πρώτη φορά στην Ευρώπη  τα ιπτάμενα   ταξι χωρίς πιλότο.

Η δοκιμή έγινε πάνω από το γήπεδο της Αούστρια Βιέννης όπου το 340 κιλών drone με τους 16 έλικες έκανε μία επιτυχή πτήση.

Το EHang 216 όπως ονομάζεται, μπορεί να μεταφέρει δύο επιβάτες, έχει δοκιμαστεί εκτεταμένα και είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή, δήλωσε ο Derrick Xiong, συνιδρυτής της κινέζικης κατασκευής κινητήρων EHang.

Η κατασκευάστρια εταιρία συμμετείχε σε διαγωνισμό για νέες αυτόνομες υπηρεσίες αεροσκαφών που δεν χρειάζονται διαδρόμους, υπέγραψε πέρυσι στρατηγική συνεργασία με την FACC της Αυστρίας, που ανήκει στον κινεζικό αεροδιαστημικό όμιλο AVIC, με στόχο την παροχή υπηρεσιών για μικρές αποστάσεις σε επιβάτες, βιομηχανικό εξοπλισμό και επείγουσες ιατρικές παραδόσεις.

Το drone μπορεί να πετάξει μέχρι και 150 χλμ. την ώρα για σχεδόν μισή ώρα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της FACC, Ρόμπερτ Μάτλλινγκερ. “Μπορεί να ταξιδέψει μεταξύ 50 και 70 χιλιομέτρων ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο.”

Η καμπίνα επιβατών είναι μικρή, με χώρο για τα πόδια, που οι ψηλότεροι επιβάτες θα μπορούσαν να βρουν λιγότερο από επαρκείς, δήλωσε ένας αυστριακός φωτογράφος που πήρε μέρος σε πτήση επίδειξης στο Reuters.

Η FACC αναφέρει ότι έχει ήδη λάβει αρκετές χιλιάδες παραγγελίες για το 300.000 ευρώ αξίας drone (336.000 δολάρια), με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Κίνα.

Οι ανταγωνιστές που εργάζονται για την προσφορά αυτόνομων οχημάτων που κάνουν πτήσεις στις αρχές της επόμενης δεκαετίας είναι η Airbus  Uber και  AeroMobil.

“Τεχνικά … η κινητικότητα, η πτήση χωρίς πιλότο είναι δυνατή, δεν είναι ένα όνειρο, είναι ήδη υπάρχουσα”, δήλωσε ο Machtlinger.

“Αυτό που μας εμποδίζει να πάμε σε μεγαλύτερους όγκους είναι η ρύθμιση”, πρόσθεσε. Ένα μελλοντικό νομικό πλαίσιο για τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα θα πρέπει να ρυθμίζει την επικοινωνία με άλλα αεροπλάνα και ελικόπτερα και να παρέχει κανόνες κυκλοφορίας, είπε.

Η Αυστρία υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την ταχεία θέσπιση της απαραίτητης ρύθμισης, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Norbert Hofer.

“Ελπίζω ότι η Αυστρία θα είναι ο τόπος όπου θα κατασκευαστούν χιλιάδες, από αυτά τα αεροπορικά ταξί και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα τα δουμε στον αέρα”, δήλωσε ο Hofer.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here