Τα άτομα με νευρολογικές παθήσεις που χάνουν την ικανότητα να μιλήσουν μπορούν ακόμη να στείλουν τα σήματα του εγκεφάλου στα οργανα που χρησιμοποιούνται για την ομιλία (όπως τα χείλη, το σαγόνι και ο λάρυγγα).

Οι ερευνητές του UCSF  εκμεταλεύονται αυτό το δεδομένο σε μια προασπάθεια να επαναφέρουν πίσω την ομιλία σε αυτούς τους ασθενείς. 

Έχουν δημιουργήσει ένα  μηχάνημα που μπορεί να μετατρέψει τα εν λόγω σήματα του εγκεφάλου σε πιο αναγνωρίσιμη ομιλία.

Τα αποτελέσματα δεν είναι άψογα. Παρόλο που το σύστημα καταγράφει με ακρίβεια τον χαρακτηριστικό ήχο της φωνής κάποιου και είναι συχνά εύκολο να κατανοηθεί, υπάρχουν στιγμές που ο ασθενής μιλά με  αλλοιωμένες φράσεις.

Βέβαια είναι πολύ πιό μπροστα από τις υπάρχουσες μεθόδους αναπαραγωγής φωνής.

Οι επιστήμονες κάνουν δοκιμές με  πυκνότερα ηλεκτρόδια στην σύνδεση με τον εγκέφαλο καθώς και μία πιο εξελιγμένη μηχανική μάθηση, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το συνολικό αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια αυτή είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν έχουν ανακοινωθεί χρονοδιαγράμματα διάθεσης στην αγορά.

Ο στόχος, πάντως, είναι ξεκάθαρος: οι ερευνητές θέλουν να επαναφέρουν την φωνή των ανθρώπων που πάσχουν από ALS, Parkinson και άλλες καταστάσεις όπου η απώλεια λόγου είναι συνήθως μη αναστρέψιμη.

Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να βελτιώσει δραματικά την επικοινωνία για αυτούς τους ασθενείς (που μπορεί ήδη να χρησιμοποιούν πολύ πιο αργές μεθόδους σήμερα) και να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με την κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here