Επίσημη ανακοίνωση της Huawei για το νέο λειτουργικό της HarmonyOS

Η Huawei ανακοίνωσε επίσημα τo HarmonyOS, το λειτουργικό σύστημα που φημολογείται ότι αναπτύσσεται η εταιρία για να απεγλωβιστεί από την  εξάρτησή της από το Android. Στην Κίνα, το λογισμικό θα είναι γνωστό ως Hongmeng.

Η εταιρεία λέει ότι το λειτουργικό σύστημα, ένα διανεμημένο λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε microkernel, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις έξυπνες συσκευές, από τα smartphones έως τα έξυπνα ηχεία, τα φορητά και τα ενσωματωμένα συστήματα οχημάτων για τη δημιουργία ενός κοινού οικοσυστήματος σε όλες τις  συσκευές.

Το λειτουργικό σύστημα θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως ως πλατφόρμα ανοικτού κώδικα για να ενθαρρύνει τις εταιρίες να το υιοθετήσουν.

 

Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το εσωτερικό λειτουργικό σύστημα της Huawei από τότε που η Google ανέστειλε την άδεια της εταιρείας Android το Μάιο, ακολουθώντας την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Huawei δεν έχει μυστικό για το γεγονός ότι εργάζεται στο δικό της λειτουργικό σύστημα, αλλά ο βαθμός στον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του Android είναι ασαφής.

Η Huawei σχεδιάζει να δρομολογήσει το HarmonyOS σε «έξυπνα προϊόντα οθόνης» αργότερα φέτος, πριν την επεκτείνει για να λειτουργήσει σε άλλες συσκευές, όπως τα φορητά, τα επόμενα τρία χρόνια.

Το πρώτο από αυτά τα προϊόντα θα είναι η οθόνη Smart Honor, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Η Huawei δεν έχει ακόμη πει ρητά τι αποτελεί συσκευή «έξυπνης οθόνης», αλλά το Reuters ανέφερε προηγουμένως ότι το λειτουργικό σύστημα θα εμφανίζεται σε μια σειρά smart τηλεόρασεις Honor. Το επίκεντρο για το λειτουργικό σύστημα θα είναι προϊόντα για την κινεζική αγορά για αρχή, πριν η Huawei το επεκτείνει σε άλλες αγορές.

 

Σε μια δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας καταναλωτών Huawei, Richard Yu, λέει ότι η HarmonyOS είναι «εντελώς διαφορετική από το Android και το iOS» εξαιτίας της ικανότητάς της να εξελίσσεται σε διάφορα είδη συσκευών. «Μπορείτε να αναπτύξετε τις εφαρμογές σας μία φορά και στη συνέχεια να τις αναπτύξετε ευέλικτα σε μια σειρά διαφορετικών συσκευών», λέει ο CEO.

 

Προηγουμένως, δεν ήταν σαφές εάν η HarmonyOS θα ήταν ένα λειτουργικό σύστημα για smartphones ή συσκευές Internet of Things. Φαίνεται τώρα ότι έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί και τα δύο, παρόμοια με το πειραματικό λειτουργικό σύστημα της Fuchsia της Google.

Παρά το γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα θα έρθει σε περισσότερες συσκευές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε ένα μεταγενέστερο δελτίο τύπου, η Huawei είπε ότι «προς το παρόν» σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android στα τηλέφωνά της. Το αν μπορεί να συνεχίσει να είναι κάτι άλλο. Το CNBC αναφέρει ότι σε μια συνέντευξη Τύπου μετά την κυκλοφορία, ο Yu είπε ότι η κατάσταση ήταν «ασαφής» ως προς το αν η Huawei μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί το Android και ότι η εταιρεία «περιμένει μια ενημέρωση» για να το μάθει.

 

Η κυβέρνση Trump ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να μειώσει τους περιορισμούς στην εταιρεία. Τον Ιούλιο, οι ανώτεροι υπάλληλοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει άδειες για την αντιμετώπιση της Huawei σε περιπτώσεις όπου δεν θα επηρεαστεί η εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, χθες, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος καθυστερεί την απόφασή του να εκδώσει αυτές τις άδειες μετά την απόφαση της Κίνας να σταματήσει τις αγορές αγροτικών αγαθών των ΗΠΑ. Είναι ακόμη μια πρόταση ότι οι περιορισμοί της Huawei σχετίζονται τόσο με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όσο και με την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

 

Η HarmonyOS έχει τώρα ένα επίσημο όνομα, αλλά εξακολουθεί να έχει κάποια σημαντικά εμπόδια για να ξεπεράσει. Η Huawei αναμένει από τους προγραμματιστές να μεταγλωττίζουν τις εφαρμογές τους για αυτό το νέο λειτουργικό σύστημα, με τη δυνατότητα να κωδικοποιούν μία φορά και να αναπτύσσονται σε πολλαπλές συσκευές με διαφορετικές διατάξεις οθόνης, αλληλεπιδράσεις και πολλά άλλα. Η Huawei λέει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να καταρτίσουν μια σειρά από γλώσσες σε κώδικα μηχανών σε ένα μόνο περιβάλλον, αλλά είναι ασαφές πόσο εύκολο θα είναι για τους προγραμματιστές. Υπάρχουν πολλές μεγάλες υποσχέσεις εδώ, αλλά πρόκειται για μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος εφαρμογών που να ανταγωνίζεται τόσο το Android όσο και το Android Open Source Project (AOSP).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here