Crowdfundings που απέτυχαν

Οι ιστότοποι Crowdfunding δεν μπορούν να υποσχεθούν ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται στις πλατφόρμες τους θα επιτύχουν το σκοπό τους

Εξαρτάται από τους υποστηρικτές-μικροεπενδυτές  να ελέγχουν για προειδοποιητικά σημάδια ότι ένα έργο δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, οι προσπάθειες αναβάθμισης του Kickstarter και του Indiegogo δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους, αφήνοντας συχνά τους υποστηρικτές απογοητευμένους (και άδειες τσέπες).5 από τις πιό αποτυχημένες προσπάθειες παρουσιάζουμε παρακάτω:

1iBackPack

Αρχικά, το iBackPack φάνηκε σαν την τέλεια επένδυση στο Indiegogo.

Είχε διαγράμματα, ευχάριστα βίντεο με πολλά χιλιετίες και μια ενδιαφέρουσα ιδέα: Ένα σύγχρονο σακίδιο που θα μπορούσε να αποθηκεύσει, να φορτίσει, να παρέχει hotspots για iPhone εν κινήσει, με άφθονους χώρους.

Ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση ιδέας,και το 2015 κατάφερε να μαζέψει πάνω απο 720.000$ από τους υποστηρικτές της , καθώς και περισσότερα από το Kickstarter.

Στη συνέχεια, το iBackPack εξαφανίστηκε. Τα βίντεο του YouTube κατέβηκαν.

Η επικοινωνία έπαυσε σχεδόν εξ ολοκλήρου και οι ενημερώσεις σταμάτησαν τελείως χωρίς να αναφερθεί κανείς εάν τα σακίδια θα υπήρχαν ποτέ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το iBackPack δεν θα υπάρξει ποτέ.

Η εταιρεία πίσω από το έργο ισχυρίζεται ότι το σακίδιοαντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής εξαιτίας μη εύρεσης ασφαλών μπαταριών των  φορτιστών, αλλά κάποιοι  επενδυτές που το έψαξαν διαπίστωσαν οτι οι συγκεκριμένες μπαταρίες δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι το προιόν δενθα βγει σε παραγωγή.

2Smartwatch CST-01

Η εταιρία Central Standard Timing κατάφερε να μαζέψει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια από 7.658 υποστηρικτές του Kickstarter, για “το λεπτότερο ρολόι στον κόσμο.”

Η χρηματοδότησηση του  CST-01 ξεκίνησε από το 2013 .

Η εταιρία όμως καθυστερούσε γιατί όπως έλεγε δεν μπορούσε να βρεί την απαιτούμενη τεχνολογία που χρειαζόταν για να δημιουργήσει πραγματικά το ρολόι.

Στα τέλη του 2015 η εταιρία δημοσίευσε  μία συγγνώμη για την καθυστέρηση και μία αενημέρωση στο κοινό ,σε ποιά φάση βρισκόταν το project.

Μετά από σιγή ενός χρόνου ακόμαη Business Insider ανέφερε ότι η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης, καθιστώντας ακόμη πιο απίθανο ότι οι υποστηρικτές του CST-01 θα δουν ποτέ τα χρήματα που είχαν δώσει στην εταιρεία.

3Elio Motors Scooter

Η Elio Motors ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding, προωθώντας ένα νέο τρίτροχο ηλεκτρικό όχημα το οποίο υποτίθεται ότι θα χτυπούσε  τις αγορές το 2014 με απίστευτη οικονομία καυσίμου.

Η εταιρεία ήταν σίγουρα καλή σε ένα πράγμα: Την άντληση χρημάτων από  επενδυτές, ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων για τον πρώτο γύρο crowdfunding, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 65.000 που έκαναν προπαραγγελία το προιόν.

Μετά  … τίποτα!.

Η Elio Motors ξόδεψε  τα χρήματα της επένδυσης σε λίγους μόνο μήνες.

Η υποτιθέμενη ημερομηνία κυκλοφορίας έπαιρνε αναβολή για χρόνια, ο Elio δεν κατάφερε να πάρει επιπλέον δάνεια για παραγωγή και είναι πλέον προφανές ότι το σκούτερ Elio δεν θα βγει ποτέ σε παραγωγή.

4Skarp Laser Razor

To SKARP Laser Razor ήταν ένα ξυράφι που θα έφερνε την επανάσταση στο ξύρισμα αφού θα χρησιμοποιούσε Laser αντι ξυραφιού για την κοπή των γενιών.

Τα ανθρώπινα μαλλιά περιέχουν ένα χρωμοφόρο (ένα σωματίδιο που μπορεί να απορροφήσει ορισμένα μήκη κύματος φωτός) που επιτρέπει να κόβονται τα θυλάκια όταν χτυπιούνται με ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός.

Η εταιρία πίσω από αυτή την εφέυρεση ισχυριζόταν οτι ήδη δουλεύει πάνω σε ένα πρωτότυπο,και  αν και  τα βίντεο που ανέβασαν στην σελίδα παρουσίασης δεν ήταν πολύ πειστικά κατάφερε να μαζέψει από 20.000 υποστηρικτές ,πάνω από 4.000.000$.

Έπειτα έστειλε ενα email σε όλους τους υποστηρικτές λέγοντας οτι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πρωτότυπο κάτι που ήταν παράβαση στους όρους χρήσης του Kickstarter.

Παρόλα αυτά ανάρτησε την εφεύρεση και στο IndieGoGo,μαζεύοντας άλλα 500.000$.

Κάνει που και που καμμιά ανακοίνωση για να κρατά το ενδιαφέρον αλλά μάλλον δενυπάρχει ελπίδα παραγωγής του SKARP Laser Razor.

5Cataldo’s Cancer

Στην Αλαμπάμα, η Jennifer Flynn Cataldo, 37 ετών, δημιούργησε καμπάνιες στο  GoFundMe για να βοηθήσει στην πληρωμή ιατρικών εξόδων αφού έπασχε από καρκίνο.

Έλαβε δωρεές άνω των $ 38.000, πριν καταδικαστεί για απάτη. Τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν πλέον κατασχεθεί για την αποπληρωμή των δωρητών.

Ενώ αυτή η ιστορία είχε ένα ευτυχές τέλος για τους υποστρικτές οι απάτες με ανίατες ασθένειες είναι απίστευτα πολλές.

Θα είναι μια καλή πολιτική να μην εμπιστεύεστε ποτέ μια εκστρατεία crowdfunding για οποιοδήποτε είδος ιατρικών λογαριασμών ή οποιαδήποτε προσωπικά προβλήματα απολύτως. γιατί είναι  πολύ δύσκολο να επαληθεύσει κανείς αυτές τις δαπάνες .

6ZANO Autonomous Drone

Η Torquing Group Ltd. αύξησε πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια το ταμείο της με υποσχέσεις σε 12.075 υποστηρικτές του Kickstarter για αυτό το πολύ μικρό drone.

Το ZANO, όπως ονομάστηκε, έπρεπε να συνδεθεί με iOS και Android smartphones για να καταγράψει και να μοιραστεί άμεσα φωτογραφίες και βίντεο. Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν ομαλά, αλλά στη συνέχεια  άρχισαν οι καθυστερήσεις.

Τελικά, ο Όμιλος Torquing υπέβαλε αίτηση για πτώχευση – και σε αυτό το σημείο ο Kickstarter προσέλαβε τον ερευνητή δημοσιογράφο Mark Harris για να μάθει γιατί το σχέδιο είχε αποτύχει.

Προφανώς, ο Torquing προσπάθησε πολύ σκληρά να πετύχει, αλλά απλώς δεν είχε τους πόρους για να το δει μέχρι την ολοκλήρωση.

Τα drones ήταν “ελάχιστα λειτουργικά”, σύμφωνα με τον Harris, κάτι που ήταν άσχημο νέο για όλους, αλλά κυρίως για  τους υποστηρικτές που έχασαν τα χρήματά τους.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here