Μια νέα συσκευή  ένα αντι-ηλιακό πάνελ, συλλέγει ενέργεια την νύχτα.

Με την αξιοποίηση της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ της Γης και του εξωτερικού χώρου, ένα πρωτότυπο της συσκευής παρήγαγε αρκετό ηλεκτρισμό τη νύχτα για να τροφοδοτήσει ένα μικρό φως LED. Μια μεγαλύτερη έκδοση αυτής της νυχτερινής γεννήτριας θα μπορεί κάποτε να φωτίσει δωμάτια, να φορτίσει τηλέφωνα ή να τροφοδοτήσει με ρεύμα άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές χαμηλής κατανάλωσης που δεν διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια το βράδυ όταν δεν λειτουργούν οι ηλιακοί συλλέκτες, αναφέρουν οι ερευνητές .

Αξιοποίησαν το φαινόμενο της ψύξης ακτινοβολίας (radiative cooling), κατά το οποίο μια επιφάνεια που βλέπει προς τον ουρανό, έχει απώλεια θερμότητας στην ατμόσφαιρα με τη μορφή θερμικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αποκτά πιο χαμηλή θερμοκρασία από τον γύρω αέρα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεννηθεί ηλεκτρισμός μέσω «χειραγώγησης» των θερμοκρασιακών διαφορών, με αποτέλεσμα να παράγεται ρεύμα και τη νύχτα, όταν η ζήτηση ρεύματος αυξάνεται κατακόρυφα.

 

Ο μηχανικός Wei Li του πανεπιστημίου του Στάνφορντ και οι συνεργάτες του δοκίμασαν ένα πρωτότυπο 20 εκατοστών της συσκευής μια  νύχτα του Δεκεμβρίου στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Η γεννήτρια παρήγαγε μέχρι περίπου 25 milliwatts ισχύος ανά τετραγωνικό μέτρο συσκευής – αρκετά για να ανάψει ένα μικρό φως- που εκπέμπει δίοδο ή λαμπτήρα LED. Η ομάδα εκτιμά ότι οι περαιτέρω βελτιώσεις στο σχεδιασμό, όπως και η καλύτερη μόνωση γύρω από τη δροσερή πλάκα, θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή έως τουλάχιστον 0,5 watts ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

“Είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα”, λέει ο Yuan Yang, ένας επιστήμονας υλικών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, που δεν εμπλέκεται στην εργασία. “Η παραγωγή ενέργειας είναι πολύ μικρότερη από τα ηλιακά πάνελ”, τα οποία γενικά παράγουν τουλάχιστον 100 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αλλά αυτή η νυχτερινή γεννήτρια μπορεί να είναι χρήσιμη για εφεδρική ισχύ έκτακτης ανάγκης ή ενέργεια για ανθρώπους που ζουν από το δίκτυο, λέει ο Γιανγκ.

Μια τυπική λάμπα λαμπτήρων μπορεί να καταναλώσει μερικά βατ ηλεκτρικής ενέργειας, λέει ο Shanhui Fan, ηλεκτρολόγος στο πανεπιστήμιο του Stanford που εργάστηκε στη συσκευή. Έτσι μια συσκευή που πήρε μερικά τετραγωνικά μέτρα χώρου στέγης θα μπορούσε να ανάψει ένα δωμάτιο με ενέργεια από τον νυχτερινό ουρανό.

Ο Aaswath Raman, ένας επιστήμονας και μηχανικός υλικών στην UCLA, προβλέπει επίσης τη χρήση της γεννήτριας της ομάδας του για να βοηθήσει τους απομακρυσμένους μετεωρολογικούς σταθμούς ή άλλους περιβαλλοντικούς αισθητήρες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολικές περιοχές που δεν βλέπουν το φως του ήλιου για μήνες, λέει ο Raman. “Αν έχετε φορτίο χαμηλής κατανάλωσης και πρέπει να το τροφοδοτείτε μέσα σε τρεις μήνες σκοτάδι, αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here